ДЕРЖАВНІ ПРОГРАМИ ПІЛЬГОВОГО ІПОТЕЧНОГО КРЕДИТУВАННЯ.

ДЕРЖАВНІ ПРОГРАМИ ПІЛЬГОВОГО ІПОТЕЧНОГО КРЕДИТУВАННЯ. ЩО СПІЛЬНОГО ТА В ЧОМУ ВІДМІННІСТЬ.

Для переважної більшості громадян - житло це найважливіша і найочікуваніша покупка в житті. Проте будемо відверті: нерухомість коштує далеко не дешево і зібрати необхідну суму в короткий проміжок часу дуже часто задача з нелегких.

Кредит, іпотека, відсотки-ці слова знайомі багатьом і мабуть в першу чергу викликають певну настороженість і аж ніяк не пов’язуються з доступною можливістю для придбання омріяного житла. Насправді це не зовсім так і в розвинених країнах доступна іпотека є повсякденним інструментом для вирішення житлового питання громадян, а на сьогодні в нашій країні цьому питанню також приділяють підвищену увагу.

Вже написано багато статей, створено безліч форумів з темою для обговорення плюсів та мінусів іпотечного кредитування, проте цією статтею маємо іншу мету, а саме порівняти дві пільгові програми іпотечного кредитування, щоб кожен зміг для себе вибрати найоптимальніший варіант.
Підвищеною зацікавленістю для громадян нашої країни є дві програми - це ПРОЕКТ “ЖИТЛОВІ ПРИМІЩЕННЯ ДЛЯ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ” та ІПОТЕЧНА ПРОГРАМА «Є ОСЕЛЯ», далі «ПРОЕКТ ДЛЯ ВПО» та «Є ОСЕЛЯ».

Далі тільки факти стосовно запропонованих програм пільгового кредитування придбання житла.

Залишимо остаточне прийняття рішення потрібно чи не потрібно за тими для кого це питання є актуальним. В решті решт кожна людина сама творить своє майбутнє.

Отже по порядку - 2 програми 8 ключових показників 6 відмінностей.

«ПРОЕКТ ДЛЯ ВПО»

  • Ви маєте право на отримання кредиту, якщо ви та члени вашої сім’ї:
  • Основні умови:
  • є внутрішньо переміщеними особами;
  • не маєте житла на території України (з певними обмеженнями, які регламентуються діючим Законодавством України та нормативно правовими актами);
  • платоспроможні та маєте позитивну кредитну історію;

ВІДСОТКОВА СТАВКА: 3% річних;

СТРОК КРЕДИТУВАННЯ: до 30 років;

ПЕРШИЙ ВНЕСОК: від 6% вартості житла;

ОБ’ЄКТ КРЕДИТУВАННЯ: квартира або житловий будинок, за умови, що його було збудовано не більше ніж 50 років тому чи реконструйовано не більше 35 років тому;

ГРАНИЧНА ВАРТІСТЬ 1М2: не може перевищувати опосередковану вартість, яка визначається Мінрегіоном, збільшену на відповідний коефіцієнт. Зокрема для міста Київ такий коефіцієнт становить 1,75, а гранична вартість 1 м2 дорівнює 39 866,75 гривень.

НОРМАТИВНА ПЛОЩА: 52,5 кв. метра на сім’ю з 1 особи (одинока особа) чи сім’ю з 2 осіб та додатково 21 кв. метр на кожного наступного члена сім’ї

РОЗМІР КРЕДИТУ: розраховується, як Гранична вартість * Нормативна площа. Вартість об’єкта кредитування, що перевищує граничну суму кредиту, сплачується позичальником за власний рахунок

«Є ОСЕЛЯ»

  • Ви маєте право на отримання кредиту, якщо ви та члени вашої сім’ї:
  • Основні умови:
  • військовослужбовці;
  • медичні працівники (фахівці та професіонали)*;
  • педагогічні працівники*;
  • наукові (науково-педагогічні) працівники*;

*працівники закладів та установ державної або комунальної форми власності.

ВІДСОТКОВА СТАВКА: 3% річних

СТРОК КРЕДИТУВАННЯ: до 20 років;

ПЕРШИЙ ВНЕСОК: від 20% вартості житла

ОБ’ЄКТ КРЕДИТУВАННЯ: квартира або житловий будинок, за умови, що його було збудовано не більше ніж 10 років тому;

ГРАНИЧНА ВАРТІСТЬ 1М2: не може перевищувати опосередковану вартість, яка визначається Мінрегіоном за регіонами України, збільшену на відповідний коефіцієнт. Для міста Київ такий коефіцієнт становить 2,5, а гранична вартість 1 м2 дорівнює 56 952,50 гривень.

НОРМАТИВНА ПЛОЩА: 52,5 кв. метра на 1 особу та додатково 21 кв. метр на кожного наступного члена сім’ї;

РОЗМІР КРЕДИТУ: розраховується, як Гранична вартість * Нормативна площа.

Вартість об’єкта кредитування, що перевищує граничну суму кредиту, сплачується позичальником за власний рахунок.

Також варто зазначити, що з 01.01.2023 дана програма розширює можливості та умови для кредитування під 7% річних для таких категорій громадян, як ветерани війни та члени їх сімей; учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України; внутрішньо переміщені особи; інші громадяни.

З ЧОГО ПОЧАТИ?

Для актуалізації даних і підтвердження можливості взяти участь в програмі «ДЛЯ ВПО» слід звертатись до ДСФУ «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву», вул. М. Кривоноса, 2а, https://www.molod-kredit.gov.ua/

Для програми «Є ОСЕЛЯ» заявка на участь надсилається через застосунок ДІЯ, а більше інформації можна отримати на сайті ПАТ “Укрфінжитло” https://ukrfinzhytlo.in.ua/

ЯК ПІДІБРАТИ ОБʼЄКТ?

Підібрати об’єкт, який відповідає критеріям для участі в одній з програм громадяни мають можливість самостійно, проте радимо звернутись за допомогою до професіоналів своєї справи, зокрема експерти агентства нерухомості з радістю і високим професіоналізмом прийдуть на допомогу у цьому не простому питанні.